Marți, 17 iunie 2025, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a avut loc Festivitatea de Absolvire a Promoției 2025. Absolvenții programelor de licență și master și-au exprimat recunoștința față de Dumnezeu pentru darurile primite pe parcursul anilor de studiu, trăind cu emoție și bucurie momentul de bilanț al acestei etape importante din viața lor.
Manifestările au început la ora 10:00, în Paraclisul Facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți profesori și diaconi, în frunte cu decanul facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Andrei, care este și cadru didactic al facultății, a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Misionari buni și harnici”, pornind de la versetele scripturistice: „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului” (Matei 28, 19-20). Ierarhul le-a oferit absolvenților îndemnuri și sfaturi pentru parcursul vieții.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenții absolvenți de la specializarea Teologie Pastorală, dirijați de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.
La finalul slujbei, în numele absolvenților, părintele decan Teofil Tia a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.
Tuturor absolvenților prezenți la Liturghie, Mitropolitul Andrei le-a dăruit cartea „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”, apărută recent la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.
Festivitatea de Absolvire
De la ora 16:00, în sala „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai, s-a desfășurat Festivitatea de Absolvire, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a Preasfințitului Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a corpului profesoral al facultății și a celor dragi absolvenților: familii, rude și apropiați.
Au rostit mesaje de felicitare Mitropolitul Andrei, Episcopul Benedict, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, decanul facultății – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, precum și pr. lect. univ. dr. Gabriel Noje, îndrumătorul de an al Promoției 2025, care a susținut cursul festiv intitulat „Absolventul teolog – ferment al Evangheliei într-o societate dinamică și complexă”.
În cadrul festivității au fost prezentați șefii de promoție pentru cele patru specializări de la nivel licență: Savir Olar – Teologie Pastorală, Teodora Tămaș – Teologie Didactică, Mădălina-Maria Moraru – Artă Sacră și Anisia Mantu – Teologie Asistență Socială, precum și șeful de promoție de la nivel master – Mădălina-Gina Țapu. Discursul de mulțumire din partea absolvenților a fost susținut de șeful de promoție de la specializarea Teologie Pastorală.
La final, studenţii absolvenți au mulţumit tuturor profesorilor pentru îndrumare și purtarea de grijă din timpul studenţiei, după care au predat simbolic „cheia” viitoarei generații.
Ceremonia s-a încheiat cu strigarea catalogului şi cu momentul mult aşteptat în care studenţii au fost declaraţi absolvenţi.
Scurt istoric al instituției de învățământ
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca își are începuturile în anul 1924, prin înființarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan. După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952–1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învățământului și Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992–1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeș-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.
Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.
Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei reînființate a Clujului şi al primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Astăzi, facultatea oferă 4 specializări la nivel de licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă Sacră; 7 specializări la nivel de master: Bioetică – Morală, Etică și Deontologie; Consiliere Pastorală și Asistență Psihosocială; Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam); Doctrină, Hermeneutică și Istorie Bisericească; Pastorație și viață liturgică; Artă Sacră – conservarea, restaurarea și crearea bunurilor culturale; „Master of Advanced Research in Orthodox Theology and Religious Studies” (în limba engleză); 11 specializări la nivel doctoral: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică Bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament (cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică), Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române (cu noțiuni de paleografie), Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală, Drept Canonic Ortodox și Teologie Fundamentală (Apologetică).
Vezi mai multe detalii despre Admitere Licență 2025 și Admitere Master 2025.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Marius Romilă și Darius Echim