Mergi la conţinutul principal
     

Religia și Războiul Rece

Link ZOOM: https://zoom.us/j/2995140431?pwd=QWd2YURVRGFJTkptU3lYamR0UzFGZz09

Ultima întâlnire din acest an din cadrul Conferințelor „Historia Ecclesiastica” – direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească va avea loc, marți, 20 decembrie 2022, de la ora 19.00 cu tema „Dimensiunea religioasă a Războiului Rece. Mărturii din sfera documentelor diplomatice și a serviciilor secrete”, susținută de Pr. Prof. Univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,

Dincolo de confruntarea celor două blocuri ideologice, în cele patru decenii care au  urmat celui de-al doilea război Mondial, într-o lume polarizată între capitalism și comunism, lungul Război Rece a avut și o dimensiune religioasă, în care confesiunile s-au lăsat sau au fost angrenate, devenind arme redutabile în lupta pentru supremație. În acest univers complicat de relații diplomatice și spionaj, părintele profesor Gabriel-Viorel Gârdan, pe baza documentelor de arhivă, ne va oferi o cheie de lectură a unei jumătăți de secol, în care oamenii din marele lagăr comunist și-au dat tributul lor de suferință, în fața unui Occident tot mai puțin dispus să perceapă în termeni reali dimensiunile unei asemenea tragedii.   

Conferința va putea fi urmărită pe platforma Zoom și este adresată tuturor celor interesați de subiect și de întâlnirea cu inițiatorul acestor întâlniri pe teme de istorie eclesiastică.

Pr. Lect. Univ. Dr. Bogdan Ivanov